Actueel Archief

Nominaties Filter Vertaalprijs 2015

Jury kiest voor bijzondere en indrukwekkende vertalingen

30-03-2015

Maar liefst zes vertalingen zijn genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2015. Stuk voor stuk gaat het om indrukwekkende, lijvige prestaties van bijzondere vertalers – een bloemlezing Japanse verhalen, een non-fictie boek dat alleen met een eigenzinnige vertaalopvatting tot stand kon komen, drie intrigerende romans waarvan er twee veel zeggen over hoe wij nu leven, en tot slot een zeer aparte vertaling uit het Nederlands. Spectaculaire uitingen zijn het van een vertaalcultuur die bloeit tegen de stroom in. Op zaterdag 16 mei wordt de winnaar live bekendgemaakt tijdens het Internationale Literatuurfestival City2Cities in het Postkantoor Neude te Utrecht.

Genomineerde Boeken _FVP2015

 

Genomineerd zijn:

 - Anneke Alderlieste met De Thibaults van Roger Martin Du Gard (Meulenhoff)

- Gerard Cruys met Venushaar van Michail Sjisjkin (Querido)

- Luk Van Haute met de bloemlezing Liefdesdood in Kamara. En andere Japanse verhalen (Atlas Contact)

- Josephine Rijnaarts met Rummelplatz (Kermis) van Werner Bräunig (Lebowski)

- Jan Pieter van der Sterre met Analogie, de kern van ons denken van Douglas Hofstadter & Emmanuel Sander (Atlas Contact)

- Ira Wilhelm met Der Himmel meines Großvaters (Hanser Berlin), haar vertaling in het Duits van Stefan Hertmans Oorlog en terpentijn (De Bezige Bij)

De prijs van €10.000 wordt beschikbaar gesteld door diverse vooraanstaande uitgeverijen en een anonieme begunstiger die zo, in samenwerking met Stichting Filter, willen bijdragen aan een hogere waardering voor uitzonderlijke vertaalprestaties.

De jury bestond uit Mari Alföldy, winnaar van de Filter Vertaalprijs 2014, Isabel Lorda Vidal, vertaalster van onder meer Cees Nooteboom in het Spaans en directeur van het Nederlandse Instituto Cervantes en Els Snick, vertaalster en promotor van Joseph Roth in de Lage Landen. Zij werden namens de redactie van Filter bijgestaan door juryvoorzitter Ilse Logie en Ton Naaijkens. Een uitgebreide beargumentering van de nominaties is te lezen in het eerste nummer van de tweeëntwintigste jaargang van Filter, en na verschijnen daarvan ook elders op deze website.

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking wordt op zaterdag 16 mei een feestelijk programma rond de genomineerde vertalingen georganiseerd tijdens City2Cities 2015.