Actueel Archief

JURY FILTER VERTAALPRIJS 2017 AAN HET WERK

03-11-2016

Op 11 mei 2017 zal voor de elfde keer de Filter Vertaalprijs worden uitgereikt. De voorbereidingen zijn al in volle gang: er wordt druk gelezen en gewogen. De nieuwe jury is zojuist door de Stichting Filter geïnstalleerd.

Voorzitter is de italianiste Linda Pennings, docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met neerlandica Anne van Buul, die namens de redactie van Filter zitting neemt als secretaris, leidt zij de gedachtevorming in goede banen. De winnaar van de editie 2016, Grass-vertaler Jan Gielkens, Rivkah Zeeman van het Crossing Border Festival en de japanoloog Ivo  Smits, namens de Stichting Filter, zijn de overige leden.

Linda _PenningsAnne _van _BuulJan _gielkensRivkah2Ivo _Smits

De jury, vlnr: Linda Pennings, Anne van Buul, Jan Gielkens, Rivkah Zeeman en Ivo Smits.

De jury is druk doende een longlist op te stellen van in 2016 gepubliceerde, opvallende vertalingen. Daaruit vloeien de nominaties voort die in voorjaar 2017 bekend worden gemaakt en toegelicht in het tijdschrift Filter. Via Facebook en Webfilter zullen de vorderingen op de voet worden gevolgd. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens het International Literature Festival ILFU in Utrecht, in nauwe samenwerking met Het Literatuurhuis.

De Filter Vertaalprijs bedraagt € 10.000 dankzij de steun van tien vooraanstaande literaire uitgevers: Van Oorschot, De Bezige Bij, Vantilt, De Arbeiderspers, Athenaeum, Meulenhoff, Historische Uitgeverij, Lebowski, Podium en Wereldbibliotheek. De prijs wordt beheerd door de Stichting Filter. Het statuut is hier te lezen. Reacties via filter@xs4all.nl