Actueel Archief

Nominaties Filter Vertaalprijs bekend

23-03-2017

2016 was een sensationeel goed vertaaljaar, zodanig dat het de jury bloed, zweet en tranen kostte om te komen tot vijf nominaties. Die mogen er dan ook zijn: een staaltje zeventiende-eeuwse barokke Tsjechische literatuur, een korte maar bizarre Franse en een lijvige maar imponerende Duitse roman, beide uit de negentiende eeuw, een postmoderne verhalenbundel en een bloemlezing van Russische kindergedichten vanaf de zeventiende eeuw. Op het bijzondere en het bewonderenswaardige van deze vertaalprestaties valt nauwelijks iets af te dingen.

Boekomslagen

De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde):

- Robbert-Jan Henkes voor de kinderpoëzie in Bij mij op de maan (Van Oorschot)
- Peter Kaaij voor Groene Heinrich van Gottfried Keller (Athenaeum – Polak & Van Gennep)
- Kees Mercks voor Het labyrint van de wereld en het paradijs van het hart van Jan Amos Comenius (Uitgeverij Vantilt/Comenius Leergangen)
- Liesbeth van Nes voor Roemruchte daden en opvattingen van doctor Faustroll, patafysicus van Alfred Jarry (Bananafish)
- Leen Van Den Broucke en Iannis Goerlandt voor Korte gesprekken met afgrijselijke mannen van David Foster Wallace (Meulenhoff)

De prijs van €10.000 wordt beschikbaar gesteld door de uitgeverijen Athenaeum, De Arbeiderspers, De Bezige Bij, Historische Uitgeverij, Lebowski, Meulenhoff, Podium, Van Oorschot, Vantilt en Wereldbibliotheek, en een anonieme begunstiger die zo, in samenwerking met Stichting Filter, willen bijdragen aan een hogere waardering voor uitzonderlijke vertaalprestaties.

De jury van de Filter Vertaalprijs bestaat uit neerlandica Anne van Buul, redactielid van Filter, Jan Gielkens, winnaar van de prijs in 2016, italianiste Linda Pennings (voorzitter), docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, Ivo Smits, japanoloog en bestuurslid van de Stichting Filter en Rivkah Zeeman van het Crossing Border Festival. Een uitgebreide beargumentering van de nominaties is te lezen in het eerste nummer van de vierentwintigste jaargang van Filter, tijdschrift over vertalen dat eind maart verschijnt.

De prijsuitreiking vindt plaats op 11 mei 2017 i.s.m. Het Literatuurhuis. Rond de uitreiking wordt een feestelijk programma georganiseerd tijdens het International Literature Festival. Dit festival vindt plaats van 11 t/m 13 mei in Tivoli/Vredenburg in Utrecht.