Actueel Archief

Jury Filter Vertaalprijs 2016 bekend

18-01-2016

Op 22 april 2016 zal de Filter Vertaalprijs weer worden uitgereikt. De voorbereidingen voor de prijs zijn al in volle gang. De nieuwe jury, die net als vorig jaar uit vijf leden bestaat, is geïnstalleerd. Luk Van Haute, die vorig jaar de Filter Vertaalprijs won met de bundel Liefdesdood in Kamara. En andere verhalen (Atlas|Contact), is één van de juryleden. Hij wordt bijgestaan door Italianiste Linda Pennings, docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, en Fedde van Santen, directeur van de VertalersVakschool. Namens de redactie van Filter hebben Caroline Meijer en Ilse Logie zitting genomen in de jury. Caroline Meijer is vertaler. Ilse Logie doceert Spaanstalige letterkunde aan de UGent en is voorzitter van het Centrum voor Literatuur in Vertaling (UGent/VUB). Zij vervult net als vorig jaar de rol van voorzitter.

De jury heeft inmiddels een longlist opgesteld van 69 vertalingen. Daaruit vloeien de nominaties voort die in de loop van maart 2016 bekend worden gemaakt. De uitreiking zal plaatsvinden in Utrecht tijdens het International Literature Festival, in samenwerking en Het Literatuurhuis.

De Filter Vertaalprijs bedraagt dit jaar wederom € 10.000 dankzij de steun van tien vooraanstaande literaire uitgevers. De prijs is een initiatief van tijdschrift Filter en wordt beheerd door de Stichting Filter. Via Webfilter zal alle nieuws rondom de prijs bekend worden gemaakt. Ook het statuut is hier te lezen. 

Vertaalprijs _actueel _week _4