Actueel Archief

Genomineerden Filter Vertaalprijs bekend

25-02-2016

De jury van de Filter Vertaalprijs 2016 heeft de opvallendste vertaalprestaties van het afgelopen jaar gekozen: één dichtbundel waarvan de taal je pagina voor pagina overrompelt, twee romans die het moderne leven scherp en genadeloos ontleden en twee werken waarin de vertalers hun krachten meten met fameuze Duitse auteurs. Stuk voor stuk knappe staaltjes dicht- en vertelkunst die de inventiviteit van de vertalers bij uitstek doen uitkomen. Op vrijdag 22 april wordt de winnaar live bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking op het International Literature Festival Utrecht (ILFU).

5nominaties FVP2016

De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde):

- Robert Dorsman, Jan van der Haar en Alfred Schaffer voor Medeweten van Antjie Krog (Podium)
- Hans Driessen voor Berlijn Alexanderplatz van Alfred Döblin (Wereldbibliotheek)
- Jan Gielkens voor De woorden van Grimm van Günter Grass (Meulenhoff)
- Martin de Haan en Rokus Hofstede voor Wereld, wereld! van Régis Jauffret (De Arbeiderspers)
- Arie van der Wal voor Echtscheiding in de lucht van Gonzalo Torné (Atlas Contact)

De prijs van €10.000 wordt beschikbaar gesteld door tien vooraanstaande uitgeverijen en een anonieme begunstiger: Athenaeum, De Arbeiderspers, De Bezige Bij, Historische Uitgeverij, Lebowski, Meulenhoff, Podium, Van Oorschot, Vantilt en Wereldbibliotheek. Zo willen zij, in samenwerking met Stichting Filter, bijdragen aan een hogere waardering voor uitzonderlijke vertaalprestaties.

De jury van de Filter Vertaalprijs 2016 bestaat uit Luk Van Haute, winnaar van de prijs in 2015, Linda Pennings, Fedde van Santen, Caroline Meijer en Ilse Logie (voorzitter). Een beargumentering van de nominaties is te lezen in het eerste nummer van de nieuwe jaargang van Filter dat eind maart verschijnt.

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking vindt i.s.m. Het Literatuurhuis op vrijdagavond 22 april een feestelijk programma rond de genomineerde vertalingen plaats tijdens het International Literature Festival Utrecht (ILFU). Het festival vindt plaats van 21 t/m 23 april in het monumentale Postkantoor Neude (Utrecht) en presenteert gedurende deze drie dagen het beste van de internationale romankunst.