Actueel Archief

Jury Filter Vertaalprijs 2019 bekend

07-03-2019

De jury van de Filter Vertaalprijs 2019 is geïnstalleerd, sterker nog: ze is al zo hard aan het werk dat binnenkort de nominaties bekend worden gemaakt. De jury bestaat dit jaar uit Anne Lopes Michielsen (vertaler Portugees), Yolanda Rodriguez Pérez (docent Spaans en Europese Studies, Universiteit van Amsterdam), Eva Wissenburg (vertaler Frans, namens de redactie van Filter), Martin de Haan (vertaler Frans, winnaar Filter Vertaalprijs 2018) en Ton Naaijkens (vertaler Duits, namens Stichting Filter). De Filter Vertaalprijs 2019 wordt op 23 april a.s. uitgereikt tijdens een feestelijke avond in Molen De Ster (Utrecht), georganiseerd door Het Literatuurhuis en Stichting Filter.

         

De Filter Vertaalprijs wordt jaarlijks toegekend voor een in het voorafgaande kalenderjaar verschenen vertaling die door de jury als de meest bijzondere wordt beschouwd. Een belangrijk criterium voor bekroning is de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen die voortvloeiden uit de eigen, bijzondere aard van het te vertalen werk.

Aan de prijs is een bedrag van €10.000 verbonden, ter beschikking gesteld door een aantal vooraanstaande literaire uitgeverijen, enkele anonieme begunstigers en Stichting Filter.