Actueel Archief

Filter Vertaalprijs 2014 uitgereikt

Satanstango met palinka

08-04-2014

De Filter Vertaalprijs 2014 voor de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar is heden tijdens de Internationale Literatuurdagen in Utrecht toegekend aan Mari Alföldy voor haar vertaling uit het Hongaars van Satanstango. Haar vertaling van deze hedendaagse roman van de Hongaarse auteur László Krasznahorkai verscheen bij uitgeverij Wereldbibliotheek.

De jury werd verleid door de fenomenale zinnen en de drank en de tango waarmee de Hongaarse dorpelingen worden opgezweept: ‘De jury voelde zich door deze Satanstango al evenzeer ingepakt als door de stilistische brille van Mari Alföldy, die de Filter Vertaalprijs 2014 ten volle verdient.’ Satanstango is een parel op haar kroon, een meesterwerk als boek én als vertaling.

Mari _Alfoldy _(c )_Adam _Szuly

© Ádám Szuly

Het prijzengeld van de Filter Vertaalprijs werd onlangs drastisch verhoogd en bedraagt nu € 10.000. Elf vooraanstaande uitgevers – De Arbeiderspers, Athenaeum – Polak & Van Gennep, De Bezige Bij, Cossee, De Geus, Lebowski, Meulenhoff Boekerij, Van Oorschot, Podium, Vantilt en Wereldbibliotheek – wilden bijdragen aan een grotere maatschappelijke waardering voor uitzonderlijke vertaalprestaties zoals die vanaf 2007 door de jury van de Filter Vertaalprijs onder de aandacht worden gebracht.

Mari Alföldy (Boedapest, 1962) werkt sinds 1998 als literair vertaler en vertaalde romans van vooraanstaande Hongaarse auteurs, onder wie Sándor Márai, Imre Kertész, György Konrád en Dezso Kostolányi. Zij studeerde Klassieke Talen en Hongaars aan de Rijksuniversiteit Groningen. Behalve proza vertaalt zij ook poëzie, leidt vertaalworkshops, is gastredacteur van literaire tijdschriften en houdt lezingen en interviews met Hongaarse auteurs, onder meer in de Hongaarse Salon Amsterdam, waarvan zij de oprichtster en organisator is en waar maandelijks Hongaarse culturele evenementen worden gehouden. Mari Alföldy ontving eerder de Hongaarse Kosztolányi-vertaalprijs en het Gouden Kruis van Verdienste van de Republiek Hongarije.

De jury bestond uit Eric Metz, Ton Naaijkens en Ivo Smits. De prijs werd ter beschikking gesteld door De Arbeiderspers, Athenaeum – Polak & Van Gennep, De Bezige Bij, Cossee, De Geus, Lebowski, Meulenhoff Boekerij, Van Oorschot, Podium, Vantilt en Wereldbibliotheek in samenwerking met Filter, tijdschrift over vertalen. Het is de zevende keer dat de prijs werd uitgereikt. Het volledige juryrapport is hier te lezen.